Залесиха местността „Бармука” край Сливен
Залесиха местността „Бармука” край Сливен / netinfo

1 310 дръвчета бяха залесени по време на акцията на 22 март в местността „Бармука” край Сливен, съобщиха от областна администрация. Залесена бе част от пожарище, унищожило дървесната и храстова растителност през есента на 1983 година.

Инструментите и фиданките бяха осигурени от Държавно лесничейство – Сливен. Залесените дръвчета са от видовете черен бор, кедър, липа и кипарис.

В залесяването взеха участие областният управител на област Сливен Христина Чолакова и заместник областният управител Фатме Мустафова. Инициатори на залесяването са Регионално управление по горите – Сливен, Държавно лесничейство – Сливен и Природен парк „Сините камъни”. Участие взеха още ученици от Хуманитарната гимназия и екоклуба на VIII COУ, а при подготовката на терена на 15 март се включиха и туристи-ветерани.

Залесителната акция е по повод Първа пролет и Седмицата на гората. Тя е част от националната кампания “Да засадим дърво” и от инициативата на президента Георги Първанов - “Хубава си, моя горо”.

Организаторите се надяват подетата инициатива за полагане на доброволен труд при възстановяването на опожарени горски територии да стане традиционна.

Сливен е едно от първите места в страната, където със силите на местната общност са извършвани залесителни дейности – още в края на XIX век.