Зала „Сливен” готова до Димитровден?
Зала „Сливен” готова до Димитровден? / Дарик Сливен, архив

 

Не сме се отказали от идеята да реконструираме зала „Сливен”, проблемите са преди всичко финансови и малко организационни,  заяви кметът Кольо Милев. Той припомни, че проектът вече е изготвен и е за около 1,5 милиона лева. Процедурата по изпълнение на проекта не се стартира, тъй като имало вероятност, след създаване на правителството, да се отвори т.нар. Норвежки фонд, който финансира културни проекти и общината има намерение да кандидатства за 2 милиона лева. „Ако това не се случи до два месеца и разберем, че твърдо трябва да се ангажираме само ние, ще стартираме по най-бързия начин, като идеята е за Димитровден, 26 октомври, залата да е готова” – каза Милев.

Органът от залата трябва да бъде транспортиран до работилница в Румъния, където органистите, които са били в Сливен да видят състоянието му, ще го въведат в ред и с връщането му от Румъния трябва директно се монтира в залата.

Кметът допълни, че в края на май и началото на юни музикалният инструмент трябва да бъде транспортиран, за целта ще трябват около 100 000 лева. Ако нещата се забавят, зала „Сливен” ще бъде готова за Нова година.