Задържаха 34 нелегални имигранти и 3-ма каналджии
Задържаха 34 нелегални имигранти и 3-ма каналджии / Dariknews, Архив

Гранични полицаи задържаха 34 нелегални имигранти и 3 каналджии. Задържани са и трима мъже, ограбили групата, съобщават от МВР.

Вчера в 02.30 ч. служители Гранична полиция Елхово са задържали  в землището на село Момина Църква 34 нарушители на границата / 30 мъже и 4 жени / и един каналджия. Нелегалните имигранти са били без документи. 12 от тях са заявили, че са от Сирия, 22 - от Ирак.

Установено е, че групата е преминала по-рано границата в района на 159 гранична пирамида и е поета от 19-годишен каналджия от региона. Той  укрил хората в землището на с. Момина Църква. По-късно се върнал с трима свои авери на 21, 25 и 37 години. Тримата обрали нелегалните имигранти. Взели им всичко по-ценно – пари, телефони, часовници. Инсценирали обир и на 19-годишния каналджия и се прибрали.

Граничните полицаи задържали нелегалните имигранти в момента, когато недоволството им от каналджията било на път да прерасне в саморазправа.  След проведени оперативно-издирвателни мероприятия близо до мястото са открити и задържани и двамата организатори на 29 и 39 години, координирали прехвърлянето на групата през границата.

На сутринта са задържани и тримата грабители. В домовете им са открити доказателства, които сочат съпричастност към извършеното престъпление.
Нелегалните имигранти са задържани в ГПУ-Болярово. Там са задържани и шестимата българи, всичките от община Средец. Срещу трима от тях е образувано досъдебно производство за каналджийство, а срещу другите трима  за грабеж.

Процесуално-следствените действия са  съгласувани и под ръководството на Районна прокуратура – Елхово. Работата по случая продължава.