За 147-и път събор в село Дряново
За 147-и път събор в село Дряново / netinfo

 

Над 1 500 бяха гостите, които пристигнаха в малкото село Дряново, община „Тунджа” на традиционния общински Илинденски събор. Да споделят 147-то издание на събора бяха дошли кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа” Кирчо Карагьозов, заместник-кметът Пенчо Пенев, Пламен Андреев - председател на Съвета на клубовете на пенсионера, Йордан Колев - председател на Общински младежки съвет „Тунджа”, общински съветници, кметове и кметски наместници.

Съборът откри временно изпълняващият длъжността кметски наместник Мария Иванова. Марияна Василева – председател на читалището в селото, с благодарност се обърна към хората, с чиято помощ съборът стана реалност. С приветствие към участниците и гостите в събора се обърна кметът на общината Георги Георгиев.

По утвърдена вече традиция, за прогонване злото в село Дряново и за тържество на доброто, здравето и берекета, съборът започна с кукерски игри, пресъздадени от кукерската група на с. Кабиле с ръководител Димитър Райчев. Празникът продължи с „Хора на мегдана”, които извиха кабиленските самодейци от фолклорен ансамбъл „Кабиле”. Пред гостите на събора пя народната певица Славка Калчева.

На площада се извиха дълги хора, на които се хващаха представители на различни поколения – от тригодишната Мая до 87-годишният дядо Стоян. След концерта на Славка Калчева имаше празничната заря, осигурена от местното читалище. До късно през нощта продължиха хората под звуците на формация „Настроение” от гр. Ямбол със солист народния певец Георги Костов.

В сегашния си мащаб съборът е възстановен през 2004 година по инициатива на тогавашния кметски наместник и настоящ председател на читалището Марияна Василева. Съборът, посветен на пророка Свети Илия, който е закрилник на село Дряново, се чества в селото от 1865 година. Според местна легенда светецът е минал с коня си край Дряново и отпечатък от копитото му се е отбелязал на една скала. Там е бликнал и лековит извор. На същото място е изграден параклис, в който още от ранната утрин и през целия ден хората от Дряново и гостите влизат да запалят свещица за здраве и по-добър живот.