Юлиана Колева: Към личните данни трябва да се подхожда внимателно
Юлиана Колева: Към личните данни трябва да се подхожда внимателно / Пресцентър ГЕРБ

Защитата на личните данни е част от защитата на индивидуалните права на гражданите в конституционен аспект, затова част от условията за присъединяването ни към ЕС е било приемането на Закон за защита на личните данни, заяви депутатът от ГЕРБ Юлиана Колева.  

Специално за търговците голям проблем стои при вписването им в Търговския регистър и намирането на баланс между обстоятелствата, които задължително трябва да бъдат известни на обществото и обстоятелствата, които представляват лични данни, които не е желателно да фигурират в основната част на Търговския регистър.

Затова на дебат със стопанските камари - Българската стопанска камара, Американската търговска камара, различни камари на страни от ЕС, е търсен вариант как да се направи изменение в Търговския закон, така че да се намери баланс между тези данни и личните данни.

„Внесохме законопроект, според който регистърът  си остава безспорно публичен, обстоятелствата според който задължително трябва да бъдат вписани в регистъра, също са безспорно публични и тези данни не трябва да бъдат ограничавани при никакви условия. От там нататък разглеждането на самото досие на търговеца може да стане само след съответната регистрация, така че да е ясно кой е имал достъп до това досие" - обясни Юлиана Колева. Според нея трябва да се подхожда внимателно към личните данни.