Взривовете край Лозенец ще бъдат единични и тихи
Взривовете край Лозенец ще бъдат единични и тихи / Impact Press Group, архив

Започва подготовката за унищожаването на събраните боеприпаси след взривовете на складовете близо до стралджанското село Лозенец на 5 юни 2012 г. „Подготовката е документална – изваждане на разрешителни, съгласуване на лицата, които ще извършват обезвреждането. Работи се по утвърден проект” – съобщи за Дарик инж. Иван Табов, представител на „Милитъри продакшън Интернешънъл” ЕАД. Изпратени са уведомителни писма до кмета на община Стралджа и кметовете на селата Лозенец и Горно Александрово, които са в непосредствена близост до складовете. Унищожаването на събраните след инцидента боеприпаси е в изпълнение на указанията на Главна дирекция „Национална полиция” към МВР.

„Взривните работи ще се извършват в светлата част на денонощието от 8,30 ч. до 16,30 ч. по предварително изготвен проект. Контролираното унищожаване на боеприпасите ще се извършва само на територията на „Берета трейдинг” база Стралджа – Мараш, като няма да се отцепват и блокират територии извън нея. Става въпрос за единични взривове, които ще са тихи, но населението в околностите на складовете ще бъде предупредено три дни преди началото” – увери инж. Табов. Той допълни, че за всяко взривяване ще бъдат разлепвани обявления на места, препоръчани от общинската администрация в Стралджа. Ще бъде уведомявано Районното управление „Полиция”, а на самия процес ще присъства представител на стралджанската полиция.

Взривните работи по никакъв начин няма да пречат на стопанските дейности в района, уверяват от фирмата. При мъгли и гръмотевични бури, взривни работи няма да се извършват.