Възстановени са 18 обществени чешми в Сливен
Възстановени са 18 обществени чешми в Сливен / Дарик Сливен, Архив

18 чешми за обществено ползване в Сливен са изградени и възстановени, предстои възстановяването на още 11, съобщи  кметът  Кольо  Милев.

Възстановени са съществуващите чешмички на площад „Левски”, до болница МБАЛ „Хаджи Димитър“, две на Сливенските минерални бани, на детска площадка зад магазин „Албена”, чешмата изградена в памет на Дамян Дамянов, до V-то училище.

Нови чешми вече има на пл. „17 – ти януари”, до ДКЦ 2, градинките до зала „Сирак Скитник” и до к-с „Париж”, до спирката на Новоселския мост, в кв. „Кольо Фичето”, две чешми в градинката на кв. „Владимир Заимов”, до ПГ по Механотехника, залата за вдигане на тежести, в кв. Речица и на бул. „Христо Ботев”.

Всяка чешма е с водомер. Общината призовава гражданите да пестят водата и да не разбиват крановете. Такъв случай вече има с чешмичката до паметника на Васил Левски, на която крановете са изкъртени два пъти. Поставените кранове не могат да се използват за други места, посочват специалистите в общината. Направени са нови изкопни работи, бетонова основа, положени са ПВЦ и водопроводни тръби, монтирани са водомерни шахти, комплектовани с водомер, спирателна апаратура, чучури. За чешмичките са поставени 18 шахти с 18 водомера, от които 9 са новоизградени.

Предстои да се изградят още 11 нови чешмички - в кв. Дружба и Вл.Заимов на обососбени битови кътове, в кв. „Република” и кв. „Кольо Фичето”, до новоизградена детска плошадка в кв. ”Клуцохор”, пред областната болница „Д-р Иван Селимински”.