/ iStock
Опасен мост в землището на село Стара река беше възстановен и укрепен, съобщи инж. Снежана Кънева от отдела „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен.

Валежи през пролетния сезон, снеготопенето и повишаване нивото на реката са създали опасност от срутване на мостовото съоръжение на пътя между селата Стара река, Средорек, Божевци и Изгрев.

Пътят е значим като обходен за второкласен път, тъй като преминава през прохода „Вратник“ и е най-пряката връзка между градовете Велико Търново и Сливен. Той представлява и важна комуникация на общините Елена и Сливен. 

Осигурява достъп за екипите на Единната спасителна система, маршрутите на училищен автобус, както и доставката на стоки от първа необходимост.

Установена е брегова ерозия и риск за инфраструктурата, хората и превозните средства. Част от каменната зидария и парапетът също са били разрушени.

Целостта на моста е възстановена, поставени са защитни парапети за безопасност на пътния участък. След почистване на растителност, шума и клони, е възстановена и нормалната проводимост на реката.

Възстановителните дейности са извършени със средства от общинския бюджет и дофинансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
БТА