Въздухът в Сливен е бил запрашен
Въздухът в Сливен е бил запрашен / Дарик Сливен, Архив

Завишение на фините прахови частици във въздуха на град Сливен е отчетено на 14 януари, показва бюлетинът на Изпълнителната агенция по околна среда. Запрашаване над нормата през вчерашния ден е отчетено и в още 11 града в страната - Благоевград, Горна Оряховица, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Смолян, на пет пункта в София, Димитровград и Кърджали.

В Сливен среднонощната норма е завишена с 1,3 пункта.

Прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на суспендираните прахови частици, от адсорбираните на повърхността им други химични съединения, в това число мутагени, ДНК - модулатори и др., както и от участъка на респираторната система, в която те се отлагат.

Основни източници на прах са промишлеността, транспорта, енергетиката и битово отопление. През отоплителния сезон на локално ниво основен източник на замърсяване с прахови частици е изгарянето на твърди и течни горива в бита.

Причина за това са ниските комини и специфичните метеорологични условия през зимния сезон, при които се намалява възможността за разсейване на атмосферните замърсители.