/ IStock
На непълнолетните се забранява посещение на заведения и молове без придружител
"Учениците от 5 до 11 клас в област Сливен преминават на дистанционно обучение от 15 март до 2 април", съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Петя Балулова.

Това е една от мерките, които бяха взети днес на заседание на Областния кризисен щаб във връзка с епидемичната обстановка. Началникът на РУО Милена Чолакова обясни, че дванайсетокласниците ще учат присъствено, тъй като ще бъдат по един випуск в училище. За тях е важно, понеже на 15 май свършват учебната година, посочи тя.

Извършени са 322 проверки за спазване на карантината в Сливенско

На непълнолетните се забранява посещение на заведения и молове без придружител.
Преустановяват се още занятията в езикови центрове, а за висшите учебни заведения се предлага алгоритъм за присъственост.

Родителите на деца от детските заведения и училищата до 4 клас могат да спрат децата от посещения с писмено уведомяване е сред препоръките на РЗИ до общинските кметове.

Задължително става носенето на защитни маски на закрити и открити обществени места със струпване на хора, посещенията във фитнес и спортни центрове, културни и масови мероприятия ще бъдат при заетост до 30 %.

"Заведенията ще работят до 22:00 часа, като се спазва дистанция, с не повече от 6 души на маса и задължителни маски за персонала. Заболеваемостта в област Сливен, е 381 на 100 000 жители", съобщи областният управител Чавдар Божурски. Активните случаи към момента са 877, от които 704 са на домашно лечение, а 173 са хоспитализирани.

Огнище на COVID-19 в Дома за стари хора в Сливен, един от заболелите е починал

Лечебните заведения разполагат с капацитет от 200 легла, като РЗИ ще разпореди разкриване на допълнителни.
В разкритите отделения на областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен са настанени 74 пациенти, като леглата са 98 за тежко болни и четири - за реанимационно болни, съобщи директорът д-р Васислав Петров. По думите му, ситуацията е тревожна и се усложнява.

Продължава изследванията на потребителите и персонала от Дома за стари хора в Сливен, където бе регистриран взрив на COVID-19. Седемнайсет потребители и пет души от персонала са с положителни резултати .
БТА