Въвеждат диференцирано заплащане за учителите
Въвеждат диференцирано заплащане за учителите / netinfo

4 оценъчни карти за диференцирано заплащане на труда на учителите, педагогическите съветници, директорите и помощник директорите в училищата ще бъдат изработени до края на продължаващата и днес в Сливен Национална конференция на тема „Диференцираното заплащане в системата на средното образование”.

Оценката на труда на учителите ще се извършва от комисия от учители и ще се избира от самите преподаватели в училището. Освен нея ще има още една комисия – по жалбите, която ще разглежда жалбите на недоволните от оценката учители. Според Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, оценките трябва да се правят веднъж на шест месеца – т.е. всеки учебен срок. Той заяви, че още в понеделник ще внесе в Министерството на образованието предложение, според което ако има педагогически колективи, нежелаещи да се включат в системата на диференцирано заплащане, парите, предвидени за тях, да се разпределят между останалите учебни заведения.

Очаква се наредбата, регламентираща диференцираното заплащане да бъде готова до началото на юни. От юли ще седнем на масата на преговорите, за да се променят основните заплати на учителите, каза Шейнин.