Въвежда се зимното поддържане на републиканските пътища
Въвежда се зимното поддържане на републиканските пътища / Sofia Photo Agency, архив

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа се въвежда от днес, 17 ножември, като освен в 27-те областни пътни управления и в пътноподдържащите фирми се въвежда 24-часов режим на работа.

От тази дата всички снегопочистващи фирми са задължени да прилагат правилата за почистване на пътищата по време на зимна обстановка, съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. На 18 ноември ще бъде проверено дали фирмите, при които са констатирани пропуски в подготовката, са ги отстранили и разполагат с техника и материали, посочи министърът на на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще бъде осигурено от над 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Към днешна дата по опорните пунктове са доставени над 142 хиляди тона пясък, близо 54 хиляди тона сол, както и над 3700 тона луга.

На 100% за зимния сезон са готови областите Монтана и Силистра, а близо до 100-те процента са 8 области - Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Разград и Добрич. В останалите области (Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Хасково, Сливен, Ямбол, Шумен, Бургас и Варна), доставката на суровини покрива изискването по договор – към датата на въвеждането на заповедта за зимно поддържане на републиканските пътища да са осигурени около 60% от необходимите суровини за сезона.

От тази година от снегопочистващите фирми ще се изисква 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж техниката да е разположена на определените места и шофьорите им да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности. Целта е времето за реакция да бъде максимално съкратено и пътноподдържащиата техника да осигурява изискваната зимна проходимост на пътища.

Четири са нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура. В ниво „А“ за зимно поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища. В ниво „Б“ са пътищата с движение между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във „В“ – между 500 и 2000 МПС на ден, а в „Г“ по-малко от 500 МПС на ден. При снегопочистване допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А“ е 3 см, за ниво „Б“ – 5 см, за ниво „В“ – 7 см, за ниво „Г“ – 10 см.

Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ – 3 часа, за „В“ – 5 часа, и „Г“ – 8 часа.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.