Всяка седмица поне едно новородено бива изоставяно в родилното отделение на областната болница
Всяка седмица поне едно новородено бива изоставяно в родилното отделение на областната болница / netinfo

Социалният работник на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен Росица Стефанова информира, че от началото на годината до сега всяка седмица има поне по едно новородено дете, което е изоставено от майката. „Постоянни са случаите, в които майките изоставят децата си и напускат отделението. Те знаят, че няма как да бъдат наказани и никой не е в състояние да ги накара да вземат децата си. Няма как да им се наложат санкции”, каза Стефанова.

Тя редовно информира социалните служби, имащи отношение към закрилата на детето. Дори се е налагало родители да бъдат издирвани с криминална полиция.

На 8 февруари 42-годишна жена от село Сборище е родила 15-то си дете и го изоставила. На 22 февруари майката е прибрала от болницата малката Милка, която се е родила 4 килограма. В момента в детско отделение има три деца, които не са потърсени от родителите и две - в неонатология.

Всяка седмица поне едно дете се настанява в социален дом, защото семействата им отказват да ги гледат. Чести са случаите, в които майките не желаят да оставят детето си за отглеждане в институция, за да се възползват от социалните придобивки.