Всички ромчета в Стралджа са имунизирани
Всички ромчета в Стралджа са имунизирани / Общински пресцентър Стралджа

Всички деца от ромското население в Стралджа са обхванати със задължителните имунизации, отчитат здравните медиатори Благовеста Георгиева и Мильо Добрев. Броят на имунизациите в общината е над 2 259, а профилактични прегледи 3 984. По показателя превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза е извършен контрол на 3-ма възрастни и 2 деца, които са преминали през болнично лечение и прием на лекарства, извършени са необходимите изследвания и на контактните лица. Продължава работата сред младите семейства за планиране броя на децата. 6 млади жени с повече от три деца са пожелали да поставят спирала, увеличава се броят на тези, които търсят повече информация от домашните лекари и акушер-гинеколога д-р Паскалева за ползването на контрацептиви.

Като част от своята работа здравните медиатори приемат грижата за особено тежки случаи на заболяване и лечение. Благодарение на тяхното съдействие, помощта от общината и отдел „Социално подпомагане” са осигурени инвалидни колички на двама жители на общината, с решение на Общинския съвет е гласувана еднократна помощ на двамата.

През годината в ромските квартали са организирани лекции и здравни беседи на различни теми. С особен интерес са посрещнати  разговорите за предпазване от ранни бракове, за предпазване от туберкулозата и лечение на болестта, за  ваксините против рак на маточната шийка и др. Не малък е броят на преминалите през мобилния кабинет с мамограф.

Като добра последица от работата с ромското население здравните медиатори посочват факта, че община Стралджа е водеща в поставянето на ваксини против рак на маточната шийка. За първи и втори прием в района се отчитат 50 ваксинации като от подлежащите за това 47 лица повечето са обхванати.