Връчват наградата „Дамян Дамянов”
Връчват наградата „Дамян Дамянов” / интернет

Деньо Денев е носителят на голямата награда от четвъртото издание на Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. Призът „Дамян Дамянов” ще бъде връчен на поета за стихосбирката му „Почеркът на вятъра”. Награждаването на лауреатите на конкурса, организиран от община Сливен в партньорство с ИК „Жажда”, ще бъде тази вечер от 18.00 ч. в зала „Зора”, съобщават от общинския пресцентър.

30 поети от цялата страна се включиха в поетичната надпревара. Изискването към тях бе да са издали своите стихосбирки до 1 март 2012 г. Освен диплом и плакет на община Сливен, наградените ще получат и парична премия. Председател на журито е Иван Гранитски, негови членове са Надежда Захариева, Желяз Кондев, Росица Петрова, Валентина Димитрова, д-р Екатерина Иванова и Петър Сяров.

Награда за поетически дебют ще бъде връчена на Стефан Радев. 26-годишният поет печели приза за стихосбирката си „Бутилка, чаша и радио”. Две специални награди определи още журито - за Пламен Киров и стихосбирката му „Къща в небето” и Атанас Капралов за стихосбирката „Жив и свободен”.

Носителят на наградата „Дамян Дамянов” Деньо Денев има 13 книги с поезия, критика и публицистика, сред които „Ахилесова душа”, „Азбука за дишане”, ”Книга за мама” и др. Автор е и на няколко пиеси. Творчеството на Деньо Денев е превеждано на няколко езика.

”Бутилка, чаша и радио” е първата  книга на Стефан Радев. Миналата година той стана първият лауреат на националния конкурс за млади автори „Димитър Бояджиев”.

Пламен Киров е автор на 4 стихосбирки. Той е носител на Национална литературна награда за поезия и проза от I-вия Национален литературен конкурс „Александър Вутимски” /1994/ и на първата Национална литературна награда „Слав Хр. Караславов” /2000/. Стиховете му са превеждани на френски, английски език и др.

Атанас Капралов има 4 стихосбирки и е автор на детската книга „Цветно чудо”. Носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов” за 2008 г.  Атанас Капралов е член е на Съюза българските писатели и на Съюза на българските журналисти.