Връчиха договорите на първите 14 безработни лица  по програма „Сигурност“
Връчиха договорите на първите 14 безработни лица по програма „Сигурност“ / Областна администрация Сливен

Връчиха трудовите договори на първите 14 безработни лица, които са наети да работят  Национална програма „Сигурност” в област Сливен. Церемонията се състоя в областна администрация. Те ше работят в  7 села от община Сливен: Самуилово, Гергевец, Желю войвода, Селиминово, Глуфишево, Ковачите, Крушаре.

Целта на НП „Сигурност” е да се ограничи безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред. Реализацията на програмата от една страна ще осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга страна ще допринесе за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в населените места. Програмата се изпълнява в сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи. На регионално ниво тя се реализира в сътрудничество между областния управител, ОД на МВР – Сливен, кметовете на общини от областта и Дирекция „Бюро по труда“ – Сливен.

За област Сливен са утвърдени 110 работни места, на които ще бъдат назначени безработни лица от всички общини от областта. Разпределението на работните места е съгласувано с директора на ОД на МВР - Сливен и е направено съобразно наблюденията, осъществявани от областната дирекция за криминогенната обстановка, нивото на битова престъпност и полицейското присъствие в населените места. В община Сливен ще бъдат 52 души, В Нова Загора – 28, Котел- 22 и Твърдица – 8.

Хората, които започват работа по НП „Сигурност” са наети за 8 месеца, на две смени, с 8 часов работен ден, като не се допуска нощен труд и  работа през празнични и почивни дни. По изключение едно лице може да полага нощен труд, но не повече от 1 час на денонощие. На наетите по програма лица са осигурени светлоотразителни жилетки с надпис „МТСП, Национална програма „Сигурност”, област Сливен“, както и идентификационни служебни карти.

Пазачът-сътрудник по опазване на обществения ред трябва да сигнализира органите на МВР при риск от извършване на престъпления и настъпване на бедствия, аварии, катастрофи, както и за възникнали такива, но няма право да извършва дейности по задържане на лица. Не може да влиза в чужда собственост без разрешение, освен ако има реална опасност от настъпване на тежки материални, физически или здравословни последици. Той съдейства в пределите на своите правомощия за недопускане на кражби, злоупотреби и противозаконни посегателства като при констатиране на такива случаи незабавно уведомява органите на МВР.

Освен това подпомага по-възрастните хора и хората с увреждания при възникнала необходимост.