Време е за имунизация срещу грип
Време е за имунизация срещу грип / Дарик Сливен, Архив

Всяка година от началото на октомври до края март се наблюдава най-висока активност на грипните вируси и тъй като защитният ефект на ваксината се проявява минимум 20 дни след поставянето й, времето е уместно за имунизация. Най – подходящото време за имунизация е края на септември и началото на октомври, това припомни директорът на Регионална здравна инспекция Сливен д-р Виолета Узунова.

Имунизацията срещу грип е препоръчителна за лица на възраст над 60 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с  хронични сърдечно-съдови или белодробни заболявания (бронхиална астма), метаболитни  заболявания (включително захарен диабет), бъбречни заболявания, както и лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, работещи в училищата, медицински персонал и др.).

Ваксината може да се закупи от аптечната верига, но се поставя задължително от личния лекар след консултация или в имунизационния кабинет на РЗИ.

7 случая на остри заразни заболявания са регистрирани в област Сливен през месец септември. Поради топлото време преобладават чревните инфекции, ентероколитите са 11 случая, колиентири 7 заболели и 18 случая на вирусни хепатити. От въздушно - капковите  инфекции най- много са регистрираните случаи на варицела – 21, от трансмисивните инфекции има най-много регистрирани случаи на марскилска треска – 8, информира д-р Узунова.

Епидемиологичната обстановка в областта е спокойна.