Военният съд пак заседава по делото за кражба на танк Майбах
Военният съд пак заседава по делото за кражба на танк Майбах / netinfo

Военният съд в Сливен ще гледа днес от 11 часа делото срещу Томас Гмайнер, Матеус Майр и майор Алексей Петров за кражбата на танк "Майбах" от южната ни граница, съобщи за Дарик заместник-началникът и говорител на военна прокуратура полк. Христо Тинев.

Вчера делото започна, но се отложи поради създаване на затруднение от страна на адвокатите на тримата обвиняеми. Те са направили искания за нови експертизи и искания за отвод на състава, като некомпетентен. Съдът е отхвърлил исканията им. Защитата е  напуснала съдебната зала, за което и е наложена глоба. Единият адвокат е глобен със 100, а другия с 200 лева за неуважение и обида към съда.

Двамата чужденци и ямболският военен са подведени под отговорност за кражба в особено големи размери. Тримата бяха задържани в средата на декември 2007 година при съвместна акция на Регионална служба „Сигурност - ВП и ВКР" - Сливен и Военно-окръжната прокуратура в града, докато се опитваха да изровят втори танк. Първият те успели да изнесат зад граница. Танковете „Майбах" са  използваните през Втората световна война и по-късно са били заровени при границата ни с Турция по т.н. линия „Крали Марко".

В края на 2007 година тримата бяха пуснати под гаранция. Гмайнер и Майр успяха да избягат в родината си и ще бъдат съдени по т.нар. „задочно производство". Ако обвиненията бъдат доказани, тримата могат да получат присъда от 3 до 15 години затвор.