Владиката се срещна с третокласници
Владиката се срещна с третокласници / Областна администрация - Сливен

Негово Високо Преосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий се срещна с третокласници от Начално училище „Васил Левски” в катедрален храм „Св. Димитър. Срещата е организирана по идея на областния управител Христина Чолакова в партньорство със Сливенската митрополия и Инспектората по образование. Идеята е малчуганите да получат основна представа за православната църква и християнските ценности.

Беседата, която владиката изнесе пред децата, е продължение на цикъла нравствено-етични беседи, които се провеждат в сливенските училища по инициатива на Сливенската митрополия, Областна администрация – Сливен и Регионалния инспекторат на МОН по под мотото „Непреходните нравствено-етични послания – път към красивото и доброто във взаимоотношенията между младите хора”. В нея Негово Високо Преосвещенство изтъкна необходимостта децата да уважават родителите и учителите си, да бъдат добри и смирени. Той обясни също значението на кръстенето и паленето на свещ, за силата на кръщаването и за това, как да се предпазят от греха и съблазните на съвремието. Беседата му се оказа изключително интересна за учениците и те с готовност приеха предложението на г-жа Чолакова тези срещи да продължат.

Началото беше поставено миналата година в ПМГ „Добри Чинтулов” по случай Деня на православното християнско семейство и християнската младеж – 21 ноември. Предвижда се до края на учебната година инициативата да обхване 10 сливенски училища.