Високо отличие за Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий
Високо отличие за Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий / Сливенска митрополия

Орден „Преподобни Серафим Саровски” (II степен) бе връчен на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий за неговите усърдни пастирски трудове и във връзка със 75-годишнината от рождението му. Отличието бе връчено от Саратовския и Волски митр. Лонгин, с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил на 15 февруари след края на вечерното богослужение в Руската църква „Св. Николай” в София.

Това е голямо признание за митрополит Иоаникий, за цялата ни родна Българска православна Църква и за Сливенската епархийска църква, тъй като с наградата се подчертава духовният принос на Сливенския митрополит Иоаникий за поддържането на братските връзки между Руската православна църква и Българската православна църква, за православното благовестие и за разпространяването на светоотеческото богословие, без чиято помощ животът и духовното ни развитие като православни християни не биха били пълноценни, коментират от Сливенска митрополия.

Митрополит Иоаникий изрази дълбоката си благодарност за признанието, дадено му от страна на Руската православна църква, както и за това, че някога, като студент в Московската духовна академия е имал възможност да се запознае с трудовете на светите отци – истинни съсъди на Божията благодат, водачи в нравственост на Руската земя и на Православието като цяло.