Висока безработица при младежите
Висока безработица при младежите / Дарик Сливен, Архив

Без образование, без квалификация, без работа повече от година, по-често жена, на всеки четири случая младеж до 29 години - така може да се обобщи образът на безработния в община Сливен.

Всеки шести безработен в Сливен е жена, показва статистиката на Бюро по труда. Търсещите работа мъже в края на октомври са били 4832 души, а жените - 5415, което е 58% от общия брой регистрирани безработни. Тревожно нараства броят на регистрираните младежи до 29-годишна възраст в Бюрото по труда, за един месец те са се увеличили със 160 и са станали 2472 в община Сливен и 341 в община Котел. Запазва се преобладаващият брой на безработните без квалификация . Общо в Бюрото по труда в Сливен те са 7443 души, от тях в Котленско са 1570.

 Освен без квалификация, тези безработни са с основно и по-ниско образование, по-често без образование.  С начално и по-ниско образование безработните в Бюрото са 5402 души, 4711 от които са регистрирани в Сливенска община. На всеки 100 безработни, 6 са с висше образование. Клиентите с повече от една регистрация в Бюро по труда - Сливен през октомври увеличават абсолютният си брой до 7783 души, съобщи директорът на Бюрото Тихомира Димитрова.

Безработните с поддържана регистрация повече от една година почти не променят броя си и са 4706.  Нивото на безработица през месеца е 15,7% за община Сливен и 30,8 на сто в община Котел.