Висока безработица = много социално подпомагани
Висока безработица = много социално подпомагани / Дарик Сливен, архив

4 376  месечни социални помощи за сумата от  3 151 191 лв. са били изплатени от началото на годината до края на септември на лица или семейства от област Сливен, чийто доход е по-нисък от определения диференциран минимален доход. През същия период на 2012 г. в областта са отпуснати 4 105 месечни социални помощи за 2 948 381 лв.

Основната причина за по-големия брой хора, получили социални помощи през 2013 г. е поддържната висока безработица в региона, отчитат от Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Изплатените суми за месечни социални помощи през първите девет месеца са се увеличили с 6, 9%. Най-много помощи са отпуснати в най-голямата община в областта – Сливен - 3 039 срещу 2 846 за същия период на миналата година. Единствено в община Твърдица се наблюдава намаление на броя на подпомаганите лица и семейства - през първите девет месеца на 2013 г. отпуснатите месечни социални помощи са 480, докато през същия период на 2012 г. са били изплатени 512 социални помощи.

В процентно изражение най-чувствително през тази година е увеличението на месечните помощи в община Нова Загора – 29,7%.

През деветмесечието в област Сливен са отпуснати 66 еднократни помощи за инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Толкова са били и през предходната година.

Отпуснати са били и 3 целеви помощи за плащане на наем на общинско жилище и са издадени 481 удостоверения на лица с трайни увреждания за безплатно пътуване по железопътния транспорт в страната.