Винетките отпадат догодина?
Винетките отпадат догодина? / netinfo

Винетните стикери вероятно ще отпаднат от следващата година. Това обяви в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

„Най-вероятно ще бъде върнат отменения преди две години пътен данък. Причината за връщането на стария начин на плащане е, че приходите от продажба на винетки е много по-малък, отколкото събираемостта при задължителен пътен данък ”, каза Гагаузов. Само за тази година в държавната хазна са влезли 142 млн. лв. Другата причина според министър Гагаузов е, че приключвайки преговорите по глава „Транспорт” с Е вропейския съюз, България не си е извоювала правото да взема едновременно винетна такса и такса за изпозване на автомагистрала.

”До края на годината с приемането на новия бюджет ние трябва да предложим друг вид облагане на собствениците на автомобили,” каза министърът. Той обяви още, че амбициите на правителство приоритетно са насочени към развитието на инфраструктурни проекти. Днес на заседание на коалиционните партньори ще се разглежда този проблем.