Вицеконсул от посолството на Великобритания посети община „Тунджа”
Вицеконсул от посолството на Великобритания посети община „Тунджа” / netinfo

На опознавателна среща в община „Тунджа” беше Теодора Манева - вицеконсул към Консулския отдел на Посолството на Великобритания в София, съобщиха от пресцентъра на общината. В разговор с кмета на общината Георги Георгиев и заместник-кмета Станчо Ставрев, вицеконсул Манева представи основните дейности и мисии на направлението, ръководено от нея. Те се изразяват предимно в предоставяне на услуги и подпомагане на британските граждани, живеещи в България, при разрешаване на конфликтни, хуманитарни и социални ситуации, защита на техните интереси, като често се търси и помощта на представителите на местната власт. Дейността е насочена и към оказване на съдействие на български граждани, работещи или желаещи да работят във Великобритания. Предстои да се проведат опознавателни срещи и с компактни групи британски граждани, живеещи в български села.

Кметът Георгиев запозна госта с основните характеристики на община „Тунджа” и работата по европейски проекти. Той сподели и свои впечатления от разговори с британски граждани, живеещи на територията на община „Тунджа”, за установилите се взаимоотношения с местните жители и съдействието, оказвано от представителите на местната власт. Заместник-кметът Ставрев акцентира върху участието на британски граждани в културния живот на тунджанските села, обучението на деца от британски произход в местните училища. Обсъден бе и въпросът за оказване съдействие от страна на общината при установяване на двустранни контакти между Консулския отдел и кметовете на селата, в които живеят британски граждани.

На територията на община „Тунджа” общо регистрираните пребиваващи британски граждани са 234. По-компактни групи живеят в селата Маломир – 28, 21 англичани са регистрирани в с. Генерал Инзово, по 18 са в селата Овчи кладенец и Тенево.