Вдигат заплатите в МБАЛ „Д-р Иван Селимински в Сливен
Вдигат заплатите в МБАЛ „Д-р Иван Селимински в Сливен / Дарик Сливен, Архив

Заплатите на всички медицински лица в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен ще бъдат увеличени с 40 лева, за да се запази разликата между заплатите на лекари, сестри и санитари, съобразно увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. Това съобщи изпълнителният директора на болницата  д-р Васислав Петров.

Той изрази притеснение, че повишаването на заплатите се случва, а няма увеличение на клиничните пътеки и новият рамков договор ще влезе в сила евентуално от 1 април 2016 г.
Болницата е изразходила на сто процента всички лимити, които касата е отпуснала и има неизплатени около 70 000 лева надлимитна дейност.

Д-р Петров прогнозира, че лечебното заведение ще приключи тази година на печалба, макар и малка. „Успяхме да разплатим 400 000 лв. стари задължения, които миналата година бяха около 2 милиона и 200 хиляди, а сега са 1 милион и 800 хиляди лева". Д-р Петров се надява да продължи доброто взаимодействие с фирмите,на които болницата е длъжник. „Те виждат, че се стараем и успяваме, колкото можем, да платим и да погасяваме задълженията, които имаме".

През тази година в болницата работа са започнали 10 лекари -специализанти и надеждите на ръководството са, че те ще останат в Сливен. Най-търсени от младите лекари са специалностите „кардиология", гастроентерология, наблюдава се интерес и към педиатрията.

Д-р Петров информира още, че болницата е подала до общината документи за разрешение за строеж по проекта за разширяване на спешното отделение.

В момента, в който Министерството на здравеопазването сключи договор по европейската програма, сливенската болница ще има готовност да започне работа навреме. Проектът за спешното отделение е за един милион и сто хиляди лева.