Важни находки открити на Туида
Важни находки открити на Туида / РИМ - Сливен

Оброчна мраморна плочка на тракийски конник, постамент с врязан надпис на старогръцки и архитектурни детайли, както и паметници с религиозен характер са открити в късно-античната и средновековна крепост Туида в Сливен. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков.

Откритията са направени при разчистване на насипите и растителността в началото на реставрацията и консервацията на крепостта Туида.

Като впечатляващ паметник Сираков посочи мраморен постамент с врязан надпис на старогръцки. Той уточни, че в крепостта при първото й проучване през 1982 г. от проф. Ирина Щерева са открити два подобни постамента, с издълбани надписи върху тях. Тогава е разчетено името на антично селище Туида и Суида, съществувало на територията на Сливен.

Важни находки открити на Туида
netinfo

„От тези надписи научаваме, че селището е емпорион (тържище) и в него е съществувало светилище на Зевс. Новооткритите архитектурни детайли подчертават, потвърждават хипотезата за съществуването на античен храм”, каза Сираков.

Той уточни, че сега откритият надпис е доста изтрит, а някои букви трудно се разчитат или липсват. Предстои разчитането му от специалисти, което ще хвърли нова светлина върху историята на античното селище.

„Интересен паметник с религиозен характер е откритата оброчна мраморна плочка на тракийския конник с изображение на кон и малък олтар пред него. Запазени са главата и гърдите на коня, както и малък олтар, останалата част на изображението, още в древността, е унищожена, като по всяка вероятност оброчната плочка е била преизползвана като градиво в по-късни постройки”, каза още Сираков.

Важни находки открити на Туида
netinfo

Открити са много архитектурни детайли от камък и мрамор – части от колони,  бази на колони, хромели и други материали, които през средновековието, а и в по-днешно време са били използвани като строителен материал.