Варианти за културни маршрути в Сливенско обсъдени на работна среща
Варианти за културни маршрути в Сливенско обсъдени на работна среща / Областна администрация - Сливен

Концепцията си за съставянето на културни маршрути и развитие на културния туризъм в областта представи пред директори на музеи областният управител Марин Кавръков. На работната среща присъстваха директорите на музеите в Сливен, Нова Загора и Котел – Георги Кюпчуков, Петър Колев и Пламен Мерджанов.

Идеята е историческите и археологически обекти на територията на област Сливен да се обвържат в областна туристическа концепция, съобразена с географското положение на региона очертаващите се туристически потоци. Близостта на областите Бургас и Стара Загора предполага местният туристически продукт да бъде пресъздаден като част и естествено продължение на Виа Понтика и Долината на тракийските царе.

Целта е да се определят обектите, представящи по атрактивен начин хилядолетната история на Сливенския край, които да се обвържат в тематични дестинации; да се набележат конкретни дейности, необходими за социализирането на определените обекти (подобряване на достъпа, електрозахранване, водоснабдяване, разширяване на експозициите и др.), както и да се направи преглед на тези от тях, за които има проектна готовност за изпълнение и да се търсят възможности за целево финансиране от републиканския бюджет и други източници.

От Областна администрация информират, че предстои да се направи професионален анализ на обектите на територията на общините Сливен, Нова Загора и Котел, представляващи туристически интерес. Работен екип от Областна администрация Сливен в сътрудничество с експерти от музеите ще систематизира информацията за културните ценности и обектите на културно-историческото наследство, за да се получи атрактивен туристически продукт, който предлага на посетителите тематични маршрути, олицетворяващи богатото културно наследство на Сливенска област.

Набелязани са няколко варианта - „По стъпките на човешката цивилизация” – маршрут, включващ обекти от Карановската селищна могила, която е световен еталон за зараждането на човешката цивилизация до музея на текстилната индустрия в Сливен; „По пътя на Христовия кръст” – маршрут, обхващащ църквите и манастирите в Сливенска област, както и представяне на колекцията от средновековни икони от Художествената галерия в Сливен; „С перо и меч” – маршрут, пресъздаващ култови за Българското.  Възраждане имена и обекти от  Софроний Врачански, Добри Чинтулов до Георги Раковски и Хаджи Димитър, както и „Легенди от камък и дърво” – маршрут, посветен на акценти върху Възрожденската архитектура и етнографски комплекси в Сливен, Котел, Ичера, Жеравна, Медвен и Катунище.