Валежите продължават, на места се очакват до 25 л/кв.м
Валежите продължават, на места се очакват до 25 л/кв.м / БГНЕС, архив

Отново ще има валежи, придружени от гръмотевици, на повечето места в страната и по-съществени - в планинските райони наЗападна България и Източните Родопи, предупреждават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Очакваните количества са от 2-3 до 10-15 л/кв.м, като на изолирани места може да достигнат и до 25 л/кв.м. През нощта превалявания ще има в крайните югоизточни райони, а до полунощ и на места в северозападните. Възможни са повишения на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, ВелекаРезовска, басейните на реките Тунджа (долно течение), Марица (долно течение) и Арда, поречията Места иСтрума

В петък отново ще има краткотрайни валежи, очаквани количества в по-голямата част от страната между 3 и 10 л/кв.м, локално до 20 л/кв.м.

На 8 и 9 август се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна. Вероятни по-значителни повишения на по-специално реките във водосборите на Нишава,Ерма, Тополовец, Войнишка, АрчарСкомля, Лом, Огоста, Искър (р. Банкенска, р. Владайска и р. Искрецка, р. Златна Панега, р. Гостиля и в средното и долно течение на основната река Искър), Янтра; долното течение на река Тунджа и поречията Струма и Места.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, на отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения, пише в съобщението.

Потенциално опасните язовири в Ямболска област са 31

Потенциално опасните язовири в Ямболска област са 31 и тяхното състояние се следи непрекъснато, съобщиха от областната администрация. Четири от тях се стопанисват от „Напоителни системи” ЕАД.

Сега водните запаси в язовирите „Малко Шарково”, „Кирилово”, „Овчи кладенец” и „Двата чучура” заемат от 10 до 70% от обема им и не представляват заплаха за населението. 

Най-много са потенциално опасните водоеми в община Тунджа - 12, в община Елхово те са 6, в Стралджа - 5 и в Болярово - 4.