В Стралджа вземат мерки срещу екзотични комари
В Стралджа вземат мерки срещу екзотични комари / БГНЕС, архив

Мерки за борба срещу разпространението на тигров комар, кърлежи и бълхи ще се предприемат в община Стралджа. Пръскането, което ще се извърши в дните преди народния събор „Мараш пее”, ще обхване както градските тревни площи и дворовете на детските градини, така и района, където се провежда събора. Такова е решението на Общинската епизоотична комисия, в което взе участие д-р Наташа Капсъзова от РЗИ.

Зам.-кметът Иван Георгиев подчерта важността на дезинсекцията особено във връзка с очакване  появата и на  тигровия комар, преносител на непознати до момента екзотични заболявания като денга и  чукунгуня. Според д-р Капсъзова, пришълецът-комар има същата биология като местния, обитанията му са, освен водните басейни, и райони за складиране на гуми, под камъни, открити части на канали и др. Инфекциите, които може да пренесе, са опасни затова гражданите трябва да вземат мерки за недопускане на комара в жилищни помещения като поставят предпазни мрежи. Проявата на бдителност при ухапване е задължителна.

Тигровият комар предизвиква по-обемно зачервяване на кожата и сърбежът продължава много по-дълго. Общопрактикуващите лекари са предупредени за опасността. Съветът на специалистите е при съмнение за подобно ухапване непременно да се направи посещение в медицински център.