В Стралджа – 50 л/кв.м. дъжд
В Стралджа – 50 л/кв.м. дъжд / Общински пресцентър Стралджа

Падналият дъжд през последното денонощие, само в района на Стралджа, около 30 л/кв.м., се превръща в проблем. По информация на Иван Георгиев, зам.-кмет, и на Илия Илиев, гл.специалист „Гражданска защита”, които направиха пълен обход на селищата, положението се усложнява, съобщават от общинския пресцентър.

По пътя Стралджа-Воденичане вода прелива през асфалта, особено в участъка от керамичния завод до АМ ”Тракия”. В участъка  Воденичане-Палаузово Търнавска река прелива и усложнява движението по пътя. Във Воденичане има сигнали за наводнени мазета. В  северната част на селото има наводнен участък, много е водата и по  ул. „Дунав”, откъдето  се изтича.

В Лозенец, източно от моста река Мараш прелива, вода е заляла участъка на пътя до заведението „Гъбата”. Другият мост на реката по главния път засега е безопасен. Сериозно е положението в село Зимница, където по пътя от Петолъчката за селото,  към изхода за Ямбол, двете платна са пълни с вода. Най-големия водосбор е под моста  на изхода на селото, където шахтите не са в състояние да поемат голямото количество вода. Повърхностните води от двете страни  на шосето се стичат  и увеличават водосбора.

В района на село Джинот  съществува опасност от преливане на два малки язовира. Това превръща в опасен пътят Джинот-Чарган, където в момента се работи за премахване оградните мрежи при преливника и осигуряване постоянен отток на водата. На изхода за Воденичане пътят също е залят.  Има преливане и в участъка Воденичане – разклона за село Иречеково. Силна вода тече от района на Пистата към Кабата край Стралджа, по ул. „Иван Вазов”, но постепенно се обира от покрития канал в града. Постъпват сигнали за повишено ниво на водата в ромския квартал „Тракия”.

Като цяло шахтите в Стралджа се почистват периодично  и засега нормално поемат количеството дъждовна вода. В Атолово от вчера нивото на р. Мараш   е повишено с около метър. От кметството е организирано непрекъснато наблюдение, поддържа се връзка с ръководството на общината.

Потенциално опасните язовири в общината са под контрол. Уведомени са концесионерите, които също поддържат връзка с дежурните в общината. Кметовете и км.наместници имат задължението да подават актуална информация за положението във всяко село.

От понеделник, 1 декември, до обяд на 3 декември падналият дъжд на територията на общинския център е близо 50 л/кв.м., което предизвиква и затрудненията. Надеждата е дъждът да спре и водата спокойно да се оттече без да създава  допълнително усложняване на ситуацията.