В Сливен ще гостува английски мъжки хор
В Сливен ще гостува английски мъжки хор / www.sxc.hu

Мъжкият хор на град Суиндън, Англия ще изнесе концерт в залата на НТС в Сливен под диригентството на Макс Брокман-Мор. В концерта ще вземе участие и смесеният хор “Добри Чинтулов” при читалище „Зора”, с диригент академик Методий Григоров.

Мъжкият хор на град Суиндън е основан през 1919 г. от шест работника като хор на железопътните заводи в града. Така създаден, хорът изнася първия си концерт в седмиците преди Коледа и е посрещнат с бурно одобрение. Постепенно хорът се утвърждава и продължава да концертира и до днес. Признание за това е хрониката на успехите на хора през годините и участието му в радио и телевизионни предавания.

Пътуванията винаги са били важна част от дейността на хора, както и многото концерти из Англия и Уелс. В последните години съставът активно концертира в Германия, Холандия, Португалия, Ирландия, Малта, САЩ и Канада. Сега колективът за първи път посещава България.

Репертоарът на хора е с широк обхват и включва традиционната хорова литература за мъжки хор: църковни песни, народни песни, моряшки хорови песни, съвременни любовни балади, театрална музика, както и песни специално написани и аранжирани за хора от диригента Макс Брокман-Мор.