В Ямбол започват музикалните празници Златната Диана
В Ямбол започват музикалните празници Златната Диана / netinfo

Музикалните празници „Златната Диана" ще бъдат официално открити тази вечер в голямата зала на Община Ямбол по традиция от камерния ансамбъл „Дианополис" с произведения на Йозеф Хайдн. Диригент е проф. Ангел Статков, солист - проф. Божидар Ноев - пиано. Акцентът в празниците тази година е постановката „Хубавата Елена" на Бургаската опера, която ще бъде представена на 15 май.  Режисьорът Александър Текелиев представя нов забавен сюжет, пародиращ историята за Парис и митичната гъркиня, предизвикала Троянската война.

В постановката вземат участие над 100 души - оркестър, балет, хор и солисти. В рамките на музикалните празници  - от 11 до 15 май, ямболската публика ще има възможност да чуе звука на старинния инструмент хамерклавир, изработен през 1793 година. На ямболска сцена ще се представят Хилда Казасян, Христо Йоцов и Румен Тосков с джаз концерт. Програмата им включва, както авторски произведения, така и образци от Жубим, Елингтън, Вили Казасян, Найден Андреев и други.

Концертите се финансират изцяло от община Ямбол и са безплатни за зрителите и почитателите на класическата музика. В музикалните празници не присъства конкурсното начало, нямат елитарен характер, насочени са към широк кръг публика, като на сцената ще прозвучат концерти в различни стилове и жанрове - камерна музика, хорова музика, джаз и опера. Организатори са община Ямбол, Съюза на българските музикални и танцови дейци, камерен ансамбъл „Дианополис" и читалище „Съгласие".

Музикалните празници „Златната Диана" се провеждат за първи път през 1968 година. След период на прекъсване те са възстановени през 2005 година.