В Ямбол протест срещу мандата на ДПС
В Ямбол протест срещу мандата на ДПС / ГЕРБ - Ямбол

Близо 200 човека се събраха тази сутрин пред сградата на Областната администрация в Ямбол, където се намира и Районната избирателна комисия, за да протестират срещу разпределението на мандатите в региона. След решение на ЦИК, огласено вчера, абсолютният победител в изборите в областта – ПП ГЕРБ, остава с един мандат, след като разпределението на гласовете от чужбина избра вторият им мандат да бъде за ДПС. Вотът на избирателите е подменен и няма как политическа сила, спечелила близо 8 процента пред втория, да получи един мандат, категорични са протестиращите.

До Централната избирателна комисия ще бъде изпратена протестна декларация срещу разпределението на мандатите в областта, а то е – един за ПП ГЕРБ, два за втората политическа сила след изборите Коалиция БСП – лява България и един за ДПС. Досега в Ямбол не е имал депутат от Движението за права и свободи, а на изборите на 5 октомври партията се нареди едва шеста по изборни резултати.

Протестите ще продължат в понеделник, 13 октомври, организирани от   представители и симпатизанти на ПП Атака, която в Ямбол е третата политическа сила, според резултатите от гласуването на предсрочните парламентарни избори и имат най-добри резултати за партията в страната, но не получават мандат.