В празничната програма днес
В празничната програма днес / netinfo

Продължават различните прояви по повод празника на Сливен – Димитровден. От 15.00 ч. днес, 24 октомври, ще започне състезание по лека атлетика за деца ІV–VІ клас. Състезанията ще се проведат в зала „Дружба”.

Къща „Миркович” ще бъде на няколко прояви по повод 120 г. от рождението на голямата българска поетеса Елисавета Багряна. Ще прозвучи архивен запис с гласа на Елисавета Багряна по повод отбелязване на нейната 90-годишнина в Сливен през 1983 г. Записът се съхранява в Държавен архив – Сливен.

В 16.00 ч.ще бъдат обявени резултатите от Националния литературен конкурс за средношколци – съвместен проект на Община Сливен и Националния литературен музей и наградени най-добре представилите се.

Жури с председател Катя Зографова - директор на Националния литературен музей София и членове Татяна Душанова – преподавател по български език и литература в Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов” – Сливен и Кристиана Станкова – поетеса, след като разгледа получените поетични творби – стихотворения и есета, на участниците в Националния конкурс за средношколци „Как ще спреш ти мене – волната…..”, , направи следното класиране:

Първо място печели  Деляна Генова, гр. Стражица, общ. Велико Търново за стихотворението си  „Космическо момиче”. На второ място журито определи стихотворението „Мастилено синя песен” на Бианка- Мария Желязкова от град Карнобат. Журито класира на трето място стихотворенията „Релси от мастило” на Диана Мъркова от Пловдив, „Лудата любов” на Ивайла Кирилова от Казанлък и „Играта” на Яна Иванова от Варна.

Присъждат се и три поощрителни награди за творбите „Мечтите ми са прашни дати в календара” на Мартина Друмева от Сливен, „Открадни небето” на Анета Кирилова от София и „През смях ми казваш” на Дафин Козарев от Русе.

Присъдена е и единствена награда за есе на Петя Тихомирова Петрова от град Търговище -  „Как ще спреш ти мене – волната”.

В 17.00 ч. ще бъде открита изложбата „Как ще спреш ти мене – волната….”, посветена на годишнината. В 22 постера изложбата разказва за духовните пътешествия на Вечната и Святата. Изложбата е дело на Националния литературен музей и ще бъда открита от директора на музея Катя Зографова, чиято книга „Играеща със стихиите” ще бъде представена от 18.00 ч.