В ОИК - Котел се жалват, че кандидати организират екскурзии, а учители агитират в час
В ОИК - Котел се жалват, че кандидати организират екскурзии, а учители агитират в час / Dariknews, Архив

Общинската избирателна комисия в Котел се е произнесла относно постъпила докладна записка от началника на Районното управление на МВР Борислав Николов Динев за получена информация, че от страна на определена политическа партия се организират еднодневни екскурзии за жители от района на село Ябланово до Одрин. Организатор на екскурзията кандидат за кмет на село Ябланово. Екскурзиите са с дати 7, 14 и 17 октомври. Изготвени били списъци с желаещите да пътуват до Турция.

„Общинската избирателна комисия в Котел не може да вземе становище по постъпилата докладна записка, тъй като в същата не се съдържат категорично установени данни за извършени нарушения на разпоредбите на Изборния кодекс" - се казва в решението на комисията.

Комисията се е произнесла и по жалба за провеждане на неправомерна агитация от кандидат за общински съветник от листата на ДПС - Котел. Според жалбата, учител по физическо възпитание в СОУ „Г. С. Раковски" в Котел по време на час казал на учениците да гласуват за директора на училището, който е кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ. При проведен разговор от страна на Общинската избирателна комисия с учителката, тя е отрекла да е провеждала агитация сред учениците.

В жалбата не са посочени други лица, които могат да бъдат разпитани. Проведен е разговор и с жалбоподателя, който е заявил, че няма да посочат други имена на лица, които са свидетели.

Решението на ОИК - Котел е да остави без уважение жалбата като недоказана, тъй като е установено нарушение на чл.182, ал.1 от ИК.