В капана на мартенската зима /обзор/
В капана на мартенската зима /обзор/ / сн. Ивайло Иванов

Все още остава усложнена мартенската зимна обстановка в региона и по главен път I-6 София - Бургас, съобщиха от полицията. Автомобилите трябва да бъдат с вериги по пътя Сливен-Стара река, съобщиха преди малко от Пътно поддържане Сливен. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия.

Ето как се завиха събитията през днешния ден:

7. 52 ч.

Пътят Сливен - Ямбол бе затворен заради закъсали в снега автомобили. Силно е затруднено и досега е движението в района на пътен възел „Петолъчката", където има силен страничен вятър, който предизвиква снегонавявания. В планинските участъци на Сливенска област има около 30 - 40 см нов сняг, пробити са пътищата Сливен - Ичера и Сливен - Стара река, но автомобилите трябва да бъдат с вериги, в тези участъци е забранено движението на автомобили над 10 тона и такива с ремаркета и полуремаркета. Ограниченията важат и за пътя Петолъчката - Котел - Омуртаг. От полицията предупредиха да не се предприемат пътувания без крайна необходимост.

9. 52 ч.

Затворен бе пътят Нова - Загора - Гурково, съобщи Севдалин Спасов старши експерт „Управление при кризи и гражданска защита" в Община Нова Загора. ТИР-овете, които се придвижват към прохода на Рупубликата са спрени до почистването на пътя. Изтеглени са вече авариралите автомобили по пътя Нова Загора - Твърдица. По пътя Прохорово - Еленово се изтегляха закъсали автомобили. Проходими са главните артерии от Нова Загора към Стара Загора, Раднево и Сливен. Няма бедстващи населени места. Цистерна, теглена от влекач „Волво" закъса тази сутрин в 8 часа в района на Кортен на пътя Нова Загора - Баня -Шивачево-Твръдица. Пътят е заледен и неопесъчен, съобщи за Дарик очевидец.

10. 25

Поради снегонавявания бяха затворени за движение следните пътища и пътни участъци в Ямболска област: Калчево -Саранско-Камен връх- Стефан Караджово, Бояново-Борисово - Леярово, Стралджа - Воденичане-Палаузово-Недялско-Първенец-Александрово, Ямбол-Чарган-Търнава-Иречеково-Недялско, Безмер - Ямбол, Воден - Странджа, разклон Маломирово-Голям Дервент и Ружица-Горска поляна, съобщиха от Областно пътно управление /ОПУ/.

Проходими при зимни условия са републиканските пътища на територията на областта. Усложнена е метеорологичната обстановка в цялата югоизточна част на областта, което създава затруднения. Бурният вятър, който продължава и към момента, е причина за образуване на снегонавявания на много места по републиканската пътна мрежа. Препоръчително е движението да се извършва с вериги.

Силния вятър създава условия за образуване на снегонавявания  пътя Сливен - Ямбол -Средец, който остава затворен в участъка след Калчево, а направлението Сливен-Ямбол е технологично затворено за изтегляне на автомобилите.

10. 30

Две училище в Сливенска област не проведоха учебни часове. Причината вратите на школото в село Тополчане да са затворени е повреда в парната инсталация и невъзможността учителите от Сливен да  бъдат транспортирани до селото. Това съобщи за Дарик началникът на инспектората Иван Славов. Затворено е и училището в село Блатец. Заради лошите зимни условия и труднопроходими пътища децата от село Въглен не са извозени до училището в Бяла. В останалите учебни заведения се провеждат нормални учебни часове. Класните стаи са отоплени, заяви Славов.

10. 34

Шест села от община Сливен бяха без електричество заради силния вятър и снеговяванията. Обстановката в общината е сложна, особено в източната част, съобщи за Дарик инж. Снежана Кънева, началник отдел „Обществен ред и управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка" в общината. Задължително е движението в вериги по пътя Сливен - Бяла;  по пътя към Ичера има заледявания и не се препоръчва да се предприема пътуване в тази посока.  Закъсали автомобили имаше в района на село Трапоклово, там пътноподдържащата фирма работи за нормализиране на движението. Заради силния вятър и снеговалежа се налага повторна обработка на пътищата на територията на общината. Снегонавявания има и в района на Кермен, добави инж. Кънева. Специалисти от отдела от сутринта наблюдават изпускането на язовир „Асеновец", което започна в 9.00 ч. Засега състоянието на река Асеновска е в нормата.

12. 33

Затворен за движение в двете посоки е участък от главен път София - Бургас в района на сливенското село Тополчане, съобщи директорът на Областна дирекция на МВР комисар Чавдар Божурски Там се е образувала „тапа" в следствие на снегонавявания. Машини на Гражданска защита и Пътно поддържане разчистват пътя и освобождават закъсали автомобили. Пътят Нова Загора - Гурково е отворен за движение само на леки автомобили.

12. 36

Заради снежния блокаж в Стралджанско минаха на баници

Всички населени места, които са на юг от общинския център Стралджа са буквално блокирани в снежен капан, съобщи пресаташето на общината Надя Жечева.

Няма никакво движение на МПС. Поради невъзможност да се транспортира хляба, хората минали на баници или домашен месен хляб. В селата Войника, Иречеково, Тамарино и другаде бабите извадили точилките и признали, че женския празник докара голямата зима.

 Големите преспи наложиха затваряне на пътищата  от ІІ, ІІІ и ІV-класна  пътна мрежа на общината. Докато продължава да вали, не е възможно да започне почистване, твърдят от общината и Гражданска защита. Усилията на наетите фирми по зимното поддържане са насочени за почистване на главния път София-Бургас, както и да се осигури пробив по направлението Джинот- Чарда и към Иречеково.  Засега няма села без ток и вода. Два снегорина и трактор осигуриха спешно проход до с. Джинот за транспортиране на болно дете  до линейката, потвърди зам.кмета Иван Иванов . След придвижването на детето  до Стралджа  и  оказване на  първа помощ  то е  откарано и до болницата в Ямбол. От пощата в Стралджа  потвърдиха, че колата с пенсиите днес ще пътува само до най-близките до Стралджа села - Лозенец, Атолово, Воденичане и Зимница. Пенсите в останалите села ще дойдат след почистването. Училището във Войника е затворено. Детската градина в Зимница в следващите два дни няма да работи. Поради невъзможност да пътуват са спрени  училищните автобуси. За сметка на това децата в СОУ "П.Яворов" които са от Стралджа не само са на училище, но и от 1 март  в часовете по физкултура плуват. Басейните са пуснати в действие  и работят на пълни обороти.

13. 25

По искане на областния управител на област, изпратено до Националния военен команден център София и командващия Сухопътните войски ген. л-т Иван Добрев, модулното формирование от под. 52 590 Ямбол се включи в изтеглянето на закъсали автомобили с верижния влекач на модулното формирование, дислоциран в с. Могила.

По обобщена информация на Областно управление „Гражданска защита", Областно пътно управление и Оперативен комуникационно-информационен център" Ямбол пътищата в областта са заснежени и трудно проходими. Продължава почистването и опесъчаването. Затворен от 22: 30часа на 08 март е участъкът от пътя с. Калчево(общ.Тунджа) -с.Саранско (общ.Стралджа). Поради снегонавяване и заледяване е затворен пътя Ямбол- Сливен, след Ямбол. Има закъсали автомобили. След направен оглед на алтернативен маршрут на пътуващите към Стара Загора, Пловдив се препоръчва да използват пътя Болярско-Бояджик-Златаре, който е проходим. Затруднен за движение е и обходния път север от Ямбол, покрай  Дома за стари хора. Има закъсали автомобили. Продължава изтеглянето на автомобили в участъка Веселиново-Могила и Калчево - Победа.

Населените места с прекъснато водоснабдяване са четири заради прекъснато електроснабдяване на помпените станции на община Тунджа в селата Кабиле, Завой, Веселиново и Златари.

Шест училища на територията на областта не провеждат учебни занятия на 9 март, заради аварии в ел.захранването  и усложнена зимна обстановка. Това са училищата в Веселиново, Кукорево, Дражево, Скалица, Войника и в Болярово.

Взети са мерки за контрол и охрана по течението на река Асеновска до вливането и в река Тунджа, заради започналото тази сутрин контролирано изпускане на язовир „Асеновец" Според специалисти изпускането на язовира  ще вдигне нивото на река Тунджа с 2-3 см. По последни данни нивото на река Тунджа в Ямбол е 291 см, в района на Елхово е 304 см.