В Боляровско сеят картофи и боб с европари
В Боляровско сеят картофи и боб с европари / netinfo

1000 евро са предвидени за финансирането на производство на екологично чиста земеделска продукция в боляровското село Воден. Средствата са по съвместния българо - турски проект на тема “Популяризиране на органичното земеделие в трансграничните области”.

Във връзка с реализацията на проекта в община Болярово гостуват партньорите от община Кофчас, водени от кмета на турската община Нихат Ъстюрк. Вчера българският и турският екипи са се срещнали със земеделски стопани от село Воден, а днес те бяха на посещение в Ямболската областна управа. Проектът цели обучение на земеделските стопани как да развиват биолгично земеделие и ползите от него. Пилотно от двете страни на границата се предвижда засяването и отглеждането на картофи, боб, овес и фий като за отглеждането и обработката на площите са предвидени общо 2000 евро.

В община Кофчаз вече са засети 7,5 декара с фий, а до месец ще бъдат засети и културите в землището на село Воден. Като цяло идеята на проекта е да бъдат обучени и стимулирани земеделските стопани от двете страни на границата да развиват биологично земеделие, тъй като районът е изключително подходящ за алтернативно земеделие.