Увеличава се броят на преждевременно родените бебета
Увеличава се броят на преждевременно родените бебета / netinfo

 

Най-малкото недоносено бебе, за което са полагани грижи в неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен, е родено с тегло 530 грама, каза началникът на отделението д-р Комня Минчева по време на среща в болницата по повод Световния ден на недоносеността. Детето се казва Петър, вече е на 4 години и за възрастта си се развива като всички останали деца, бе никакви последици от лечението и грижите.

Проявата бе организирана от Фондация „Нашите недоносени деца”, с подкрепата на Община Сливен, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI.

Пенка Стоилова – старша сестра на отделението по неонатология заяви, че мотото на днешната инициатива е от „Трудно начало към щастливо детство и успешно бъдеще”. Тази година е предприета глобална светлинна инициатива - сгради, паметници на културата и забележителности в много градове по света, включително и Стария бряст в Сливен, да бъдат осветени.

За България процентът е около 8. Близо 7 000 са недоносените деца в страната ни. Най-тревожна е статистиката за Пловдив, Варна Враца и Сливен, където през 2009 г. от всички родени бебета 16,4 процента са недоносени, а през последните две години - 17, 9 на сто. „Ежегодно в нашата болница се раждат около 290 недоносени бебета. С напредването на медицината можем адекватно да се отзовем на техните нужди”, каза д-р Минчева.

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – д-р Васислав Петров съобщи днес за получено писмо от президента на РБългария, че от „Българската Коледа”-2011 до края на годината на неонатологичното отделение ще бъде предоставен съвременен интензивен ковьоз. Директорът благодари, че болницата е включена в инициативата за отбелязване на Световния ден на недоносените бебета и й се отдава заслужено внимание. „Нашата болница е най-голямата в областта, а неонатологичното отделение е единственото, което спасява недоносените деца. Освен, че работим за хората от цялата Сливенска област, ние сме предпочитани от част от пациентите на Бургаска и почти цялата Ямболска области. Призовавам фондацията към превантивна дейност с бременните жени, които предварително да знаят за опасностите от преждевременното раждане, за да има по-малко такива деца. Благодаря на служителите на неонатологично отделение, които се грижат денонощно за малките си пациенти”, каза д-р Петров.

За малчуганите бяха подготвени изненади и лакомства. Ученици от НУ „Васил Левски” представиха музикална програма. В нея се включиха и част от малките гости, които рецитираха стихове и демонстрираха умения в спортната гимнастика.