Успешен сезон за сливенския куклен театър
Успешен сезон за сливенския куклен театър / ДКТ - Сливен, архив

Сливенският куклен театър завършва успешен 53-ти сезон с престижната награда ИКАР, с още много отличия,  с шест премиери, успешно състоял се 3-ти Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра” и нови творчески проекти. Така обобщи отминалия творчески сезон директорката на театъра Ефимия Павлова.

„Премиерните спектакли „Невидимата котка” – автор и режисьор Бианка Бенковска, „Телефон 112” от Теодора Попова, с режисьор Ефимия Павлова, „Имало едно време” сценарий Елена Хрусанова, режисьор Бианка Бенковска, „Дванайста нощ” по У. Шекспир, режисьор Съби Събев, както и коледните и тематични представления се радваха на изключителен интерес от страна на  публиката” – допълни Павлова.

„Любовта към трите портокала” по Карло Гоци, с режисьор Бисерка Колевска и „Джуджето Дългоноско” по В. Хауф, драматизация Юрий Дачев,  режисьор Бисерка Колевска, сценография Свила Величкова получиха признанието на световни куклено-театрални форуми. Свила Величкова получи наградата на Съюза на артистите в България ИКАР 2014. Театърът се представи на фестивалите в Измир, Турция и  Курган, Русия. Спектакълът „Невидимата котка“  с автор и режисьор Бианка Бенковска бе посрещнат с изключителен интерес от публиката на Куклено-театралния фестивал в Поградец, Албания.

На Международния фестивал „Златна искра” в Крагуевац, Сърбия спектакълът „Джуджето Дългоноско” получи шест награди – за режисура, за сценография, за актьорско изпълнение на Ана-Мария Лалова и на Евгения Ангелова, както и за цялостен спектакъл.

Премиерният за сезона спектакъл „Дванадесета нощ” по Уилям Шекспир, режисьор Съби Събев, също беше отличен на фестивалите „Сцена, палитра, слово” – Пловдив, „Вълшебната завеса” – Търговище, а младият актьор Стоян Дойчев получи наградата СИВИНА 2014 за дебют с участието си в постановката.

Третото издание на фестивала „Магията на вятъра” показа над 30 представления и различни арт прояви, които се радваха на изключителен интерес от жителите и гостите на Сливен.

ДКТ - Сливен се подготвя за предстоящи участия на театъра във фестивалите „Двама са малко, трима са много”, Пловдив; „Панаир на куклите”, София; „Международен куклено-театрален фестивал” Подгорица, Черна Гора; „Златния делфин”, Варна; Куклено-театрален фестивал в Баня Лука, Сърбия.

В момента се репетират премиерни заглавия за следващия сезон. „Братче и сестриче” по приказките на Братя Грим е работното заглавие на спектакъла на режисьорите и преподаватели от НАТФИЗ „Кр. Сарафов” проф. Жени Пашова и доц. Петър Пашов. Младата режисьорка и актриса Елица Петкова репетира спектакъла „Петър и Змеят”, по текст на Венера Нечкова - Фингарова, а Бисерка Колевска и Свила Величкова ще представят нов прочит на  „Огнивото”, класическата приказка на Андерсен.