Успех за сливенска ученичка
Успех за сливенска ученичка / Дарик Сливен, архив

Костадина Янакиева от ХІ клас на ПМГ "Д. Чинтулов" - Сливен се класира сред одобрените пет проекта от цялата страна със своята разработка „Глобален център „Къща на бъдещето” и ще я представя в Милано, Италия. Костадина е от Клуб „Проектен мениджмънт” към програма „Успех“ при  гичназията. Неин научен ръководител е Анелия Иванова от Младежки дом – Сливен.

”Take the field! Young build their own lifelong project!” е европейски иновативен проект за младежи между 16 и 25 години, който има за цел да подкрепи младите хора, желаещи да развиват своите умения, да подобрят своята инициативност, творчество и предприемачество в социалната, туристическата и културната област.

Партньори по проекта са неправителствени организации и частни институции от пет европейски страни - Regione Lombardia (Италия), Open Interaction Association (България), Forumul Cetatenesc Pentru Actiune Sociale Si Educatie Civica (Румъния), Asociaciòn Cultural Ingalicia (Испания) и Câmara Municipal de Aveiro (Португалия).

Целите на проекта са свързани с развитие на младежки предприемачески идеи, популяризиране на идеите сред компании и сред местните власти, споделяне на опит с млади хора от четирите други страни.

Проектът протича в два етапа и дава две награди. В първия етап се избират 25-те най-добрите идеи. Авторите им вече имаха възможност да участват в 25-часов безплатен курс за обучение с участието на експерти, което ще им позволи да подобрят своите идеи и да развият своите професионални умения. През миналия уикенд Костадина Янакиева беше включена в такова обучение.

 

Във втория етап от одобрените 25 проекта от България координаторите в Италия избраха от всяка участваща страна по пет проекта. Сред тези пет проекта за България попада и разработката на Костадина. Тя ще участва в работна младежка среща през април в Милано, регион Ломбардия, Италия.