Ураганен вятър в балканския район на община Сливен
Ураганен вятър в балканския район на община Сливен / Дарик Сливен, архив

 

Ураганен вятър е нанесъл големи щети в района на сливенските села Стара река, Божевци, Изгрев, Зайчаре, Средорек в късния следобед на 14 март. По информация на Снежана Кънева от общинския отдел за бедствия и аварии има начупени прозорци, нападали керемиди, аварирали конструкции по покриви, изпочупени стъкла. Нанесените щети са по сградите на кметствата и по частни имоти. Голям бор е паднал върху здравната служба в Стара река. Покривът на кметството в село Зайчаре от югозападната страна е съборен от вятъра. И към момента няма ел.захранване в този балкански район.

Кметът на община Сливен Кольо Милев издаде заповед за незабавен оглед на място от експерти на общинската администрация. Има готовност за изпращане на фирми, които ще отстраняват щетите за ограничаване и възстановяване на нанесените поражения.

Оранжев код е обявен за област Сливен за днес, 15 март заради очакван бурен вятър. Според прогнозата, вятърът ще се усили в ранния следобед. Към 9.00 ч. днес времето в Сливен е слънчево и тихо.

Не са постъпили сигнали за проблеми и поражения от обилния дъжд, придружен със силен вятър, който се изля в Сливен около полунощ. Членове на комисията вече са в пострадалите от урагана села, правят се описи, като се работи максимално бързо, за да може веднага след това техниката да започне разчистване и ремонт.