Уникална изложба за „Халеева комета над Сливен”
Уникална изложба за „Халеева комета над Сливен” / Дарик - Сливен архив

 

Уникална изложба на именития сливенски художник Иван Савов „Халеева комета над Сливен” се открива днес в Сливен. Официалното откриване е от 16 часа в залите на Художествена галерия в града.

При представянето на неговата самостоятелна изложба в нашия град, в галерия „Йордан Кювлиев”, през месец май тази година, художникът сподели: „Рисувам мои фантазии и спомени за този свят и всичко нарисувано е пречупено през моето виждане. Сливен също рисувам като спомени. За съжаление, не успях да покажа в тази изложба последната си картина, която е огромна. Ще я покажа в следващата си изложба. Тази картина е свързана с някогашния Сливен и появата на Халеевата комета".
Последното преминаване на кометата в небето над Сливен е на 14 април 1968 г. и за него и до днес с охота си спомнят много хора от по-възрастното поколение.

За това великолепно природно явление е разказвал и сливенския художник и краевед Русчо Симеонов, за който Иван Савов говори с дълбоко уважение, като за един от първите си учители. За Халеевата комета пише и Елисавета Багряна:
„В дълбокото небе на Сливен...Изгря,с опънат огнен шлейф...”
Ние все по-рядко поглеждаме нагоре. Небето над Сливен – какво крие? Какви срещи се случват там? Нека погледнем нагоре, чрез платното на Иван Савов „Халеева комета над Сливен”.