Уникална изложба на гоблени със сливенско участие
Уникална изложба на гоблени със сливенско участие / Мариана Жекова

Уникална по тематиката си национална изложба на гоблени на историческа тематика ще бъде открита на 22 март в изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. За първи път ще бъдат показани на едно място около 90 изцяло български гоблена от цялата страна,  обединени от темата „Исторически забележителности и паметници на България”. Организатор е собственичката на АРТ студио „Велико Търново” Стефка Златкова, а инициативата се родила преди няколко месеца в създадената от нея социална група във Фейсбук с идеята да бъдат популяризирани българската история и забележителности, красотата и духът на нашата страна.

Проявата е включена в програмата за празника на Община Велико Търново. Исторически следи от вековете, репродукции по картини на известни наши художници, пейзажи от емблематични български селища, запазили и до днес възрожденския си дух като Трявна, Етъра, Велико Търново, Боженци, Жеравна, Лещен, Банско, Пловдив, исторически крепости, български църкви и манастири, портрети на исторически личности, ханове и царе, претворени с помощта на игла и конеца от изкусни майсторки на гобленарското изкуство ще могат да видят посетителите. Сред експонатите има и прекрасни модели на народни носии от различни етнографски райони на страната.

Голяма част от творенията са изработени  в специално обявен конкурс и ще бъдат оценявани от авторитетно 9-членно жури, в чийто състав влизат университетски преподаватели по изобразително изкуство,  художници, дизайнери, изкуствоведи, експерти по гоблените. Предвидени са много награди в различни категории, както и специални награди.

„Тази изложба е едно уникално емоционално преживяване, чиято подготовка продължи няколко месеца и е свързана с много вълнения около избора на гоблени по темата, проследяването на различните етапи на тяхното създаване и сега този невероятен резултат – толкова много българска красота, събрана на едно място. Ние, участничките в събитието, се включихме с голямо желание най-вече заради  българския дух, който носи цялата тази идея”, споделя единствената сливенска участничка в националната изложба Мариана Жекова. В Търново тя ще покаже две свои творения: „Бяла тишина” –  по едноименната картина на казанлъшкия художник Стефан Карагьозов и „Стария град.