Учители и ученици да преминат обучение по първа помощ
Учители и ученици да преминат обучение по първа помощ / netinfo

Всички учители и ученици от общинските училища в Сливен да преминат обучение по първа медицинска помощ, предложи на кмета Йордан Лечков кореспондентът на вестник „Труд" Росица Николова .

Повод за това е, че нито един учител не е помогнал на 14-годишната Василена, която припадна на Никулден в Гимназията по икономика в Сливен. Предложението включва две точки - лекарите в училищата да проведат обучение на ученици и учители за оказване на първа медицинска помощ; и специалистите от отдел „Здравеопазване" да проверят дали в училищните лекарски кабинети се води нужната документация за здравословното състояние на децата.

Под предложението подписите си поставиха всички сливенски журналисти, както и кореспондентите на националните медии. Василена припадна по време на час. Първа помощ й оказал съученик, който наскоро преминал шофьорски курсове. Назначената по случая проверка от РЦЗ показа, че учителите нямат знания и умения за оказване на първа медицинска помощ. Когато лекарският екип пристигнал в училището, 14-годишното момиче е било в клинична смърт. Василена все още е в кома и е в отделението по реанимация и интензивно лечение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински".