Ученик от Стралджа спечели награда от националния конкурс за АЕЦ
Ученик от Стралджа спечели награда от националния конкурс за АЕЦ / община Стралджа

18-годишният Ангел Райнов от Стралджа спечели награда от националния конкурс посветен на 40-годишнината атомната електроцентрала.

Райнов, възпитаник на СОУ”П.Яворов” Стралджа е един от десетте отличени  в Националния конкурс за есе на тема „Моите думи за АЕЦ Козлодуй”. В конкурсът, който е част от инициативите посветени на 40-годишнината на българската атомна централа, взеха участие повече от 40 ученици от 9 до 12 клас от цялата страна.

Журито с председател проф. д-р Николай Недков осъществи класацията и разпредели наградите. Между едни от най-добрите текстове се оказа и есето на Ангел Райнов, който на 20 юни участва в церемонията по връчване на наградите  в Козлодуй. Организаторите осигуриха и една много приятна разходка  в Информационния център на АЕЦ с разглеждане на машинната и командна зала на 1000 –мегаватовия пети блок и отдел „Радиоекологичен мониторинг” на централата.

18-годишния младеж много сполучливо  представя разсъжденията си за опасностите около нас, за средата в която живеем и възможностите  да я променяме, за значението на силното и достойно управление.

За да се ориентира към заключението: „Дали думите или делата ще надделеят в днешно историческо време относно АЕЦ зависи от нас, младите. Ако моите връстници са имало добри учители като мен и семейство, което винаги иска да аргументираш мнението си, вярвам, че има бъдеще и то е в нашите ръце. Вярвам на хората работещи в АЕЦ Козлодуй, защото са отговорни и квалифицирани, каквито трябва да бъдат всички, в чиито ръце е „атомът”, пише в заключението.