Убитата мечка била стръвница?
Убитата мечка била стръвница? / netinfo

В началото на лятото пастири от село Ябланово се оплакали, че мечка е разкъсала животни – овце и пилета. Същото разказали и ловци от селото. Това каза за Дарик кметът на планинското село Шериф Куванджъ. Пастирите дори били набедени от собствениците на животните, че са изгубили или продали добитъка.

 „Днес чух за пръв път, че в района на Ябланово е имало убита мечка” – каза още Куванджъ. За кафява мечка, която се е появила в балкана, се заговорило напролет. Тогава в селото дошъл представител на Ветеринарно-медицинската служба в Котел, който обяснил на жителите, че мечката е защитено животно, разговарял и с председателя на местната ловна дружинка.

Според кмета на Ябланово никой не се е оплакал официално за разкъсаните животни, затова не е правена и проверка.

Директорът на Областна дирекция на МВР в Сливен комисар Чавдар Божурски обяви, че върви разследване по сигнал за открита убита кафява мечка в местността Чауш баир близо до Ябланово. Трупът на животното, открит на 18 октомври от ловци, мистериозно изчезнал преди полицаите да стигнат до него. По първоначални данни мечката е била простреляна.

Кафявата мечка е защитен вид, уточни за Дарик Димитър Смилянов – активист на екологичното движение „Граждани за Рила”. Според него в България в момента живеят около 700 кафяви мечки.