Убийството на студента от Сливен провокира дискусия за смъртното наказание
Убийството на студента от Сливен провокира дискусия за смъртното наказание / netinfo

В интернет пространстовото започна дискусия за въвеждане на смъртното наказание провокирана от кончината на Стоян Балтов от Сливен, който бе пребит на 5 декември пред дискотека в „Студентския град” в София. Дискусията е започнала в деня на погребението на Стоян . До момента за смъртното наказание са се подписали 327 посетители на интернет сайт, чийто линк главоломно се разпространява и сред потребителите на Скайп. Подкрепящите отмяната на мораториума са от цялата страна и около 80 човека на час подписват петицията. Подписват се и българи в чужбина.

„В памет на Стоян призоваваме за връщане на смъртното наказание за убийство и ясното разграничаване на алкохолната упостеба от невменяемостта, като фактор при извършфането на подобно необратимо деяние. Искаме истински действия, пълна обекйтивност и тежки наказания за всички учатници в побоя!!! Доживотната присъда би била недостатъчна!
Око за око, зъб за зъб, живот за живот!!! За тези които нямат съвест, за ръцете изцапани с невинна кръв, за нарушили божата заповед - "Не убивай.", се казва в петицията в интернет.


Близо 14 000 жители на Сливен до тази сутрин са подкрепили подписката на учениците от Гимназията с преподаване на западни езици «Захарий Стоянов» в Сливен, чийто възпитаник е бил Стоян. Децата настояват за справедлив процес, за адекватно наказание и не приемат, че употребата на алкохол е смекчаващо вината обстоятелство.

В училището и в сливенската Природоматематическа гимназия „Д. Чинтулов” е обявен траур, който ще продължи до края на седмицата.

На 13 декември – събота от 11.30 часа братът на убитото момче – Борислав, и негови приятели организират траурно шествие от Градската градина до централния площад „Хаджи Димитър” в Сливен.

Полицията задържа петима от участвалите в побоя, по-късно освободи четирима. В ареста остана Вили Георгиев. Срещу него и освободения под гаранция от 500 лева Александър Данаилов прокуратурата е повдигнала обвинения в непредумишлено убийство, след употреба на алкохол.