Търсим вода за поливане със сонди
Търсим вода за поливане със сонди / Sofia Photo Agency

Сонда търси вода в кв. „Република" в Сливен. „Това е част от програмата на общината за подмяна и напояване на зелените площи" - обясни кметът Йордан Лечков. Според него не е приемливо цветните лехи и зелените площи да се поливат с питейна вода, затова е разработен план за търсене на вода чрез сондажи из целия град.

Сондажът в „Република" ще осигури вода за площите по бул. „Хр. Ботев" и самия квартал. Сонди ще се бият на още шест места в града - в центъра на Сливен, за да се обхване поливането на централната градска част, в кв. „Ст. Заимов", по бул. „Бургаско шосе" в района на новите гробища, по „Ичеренско шосе", в района на Военния стадион, по бул. „Банско шосе".

След намиране на водата, ще бъдат положени тръби и монтирани помпи. Там, където няма възможност да се прокара напоителната система, ще се полива от реките.

Лечков допълни, че предстои подмяната на почвата на вече съществуващите зелени площи в центъра на Сливен и разделителните ивици на булевардите. До края на лятото новата поливна система би трябвало да заработи.