Търговци от Битака и общински съветници проведоха среща за разрешаване на кризата
Търговци от Битака и общински съветници проведоха среща за разрешаване на кризата / netinfo
Търговците от битака се срещнаха с общински съветници и представител на фирмата, закупила терена, на който се намира пазара в момента. Хората от сдружение „Битак” поискаха съдействие от управниците да помогнат за разрешаването на проблема им. Преди дни търговците бяха предупредени от фирма „Трейд център-Сливен” да премахнат павилионите си до 7 юли. Купувачът ще строи МОЛ на мястото и настоява то да се освободи. Според договор с общината обаче, фирмата трябва да изгради инфраструктурата на друг обект, на който да се преместят търговците. Тъй като това е направено, хората се притесняват, че ще останат без работа. На срещата присъстваха около 20 съветника от всички групи в местния парламент. Всички се обединиха около идеята, че има проблем, който трябва да се реши. Кирил Кирчев от РЗС предложи да се даде разумен срок, в който да се направят промените на новия терен, където да се преместят търговците. Мартин Славов от БСП заяви, че има сериозен социален проблем, а неговият колега д-р Алексей Алексиев каза, че ако търговците бъдат изгонени насила на 7 юли, ще стане голям скандал. Преобладаваше мнението, че фирмата трябва да изпълни ангажимента си към новия терен.

Радостин Русев от групата на ГЕРБ заяви, че с колегите си ще обсъждат проблема и ще търсят настоятелно неговото разрешаване.

Представителят на фирмата – купувач Георги Батаков заяви, че ангажиментът ще бъде изпълнен, когато общината предостави строителна линия за инфраструктурните промени. Той предложи да даде едномесечен срок на търговците, за да се изнесат от площадката, но предложението не бе прието. Теренът, на който се намира битака бе продаден за 5525525 лв. Инвестиционните намерения на купувача трябва да бъдат реализирани 5 години след подписването на договора. В него обаче няма упоменат срок, в който трябва да се подобри новия терен.