/ Обществен дарителски фонд
С фолклорни концерти, творчески занимания за деца, училище по народни танци, музикално-танцов спектакъл, дегустация на баници и сливенски гювечи, театрални спектакли и др продължава втория ден на творчески игри „Потомци на войводи” на Късно-античната крепост „Туида” край Сливен


На 13 май ще има борби с участието на спортистки от клуба на Станка Златева, дегустация на боб чорба, пехливанска надпревара, клетва и други.

В богатата на събития програма се очаква да се включат над 500 изпълнители - танцьори, певци, музиканти и актьори. Децата, които по интересен начин ще "влязат" във времето, в което в Сливенско са се подвизавали славни войводи, ще са над 300, на възраст от 6 до 10 години.

Техни ментори ще бъдат младежи доброволци от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”, ПГХТ „Акад. Н.Неделчев” и ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри”. Темите, по които децата ще могат да научат нови неща, са звездно небе, хайдушка метеорология, природен компас, избор на войвода, храна от природата, хайдушка медицина, хайдушки оръжия, хайдушко облекло и други. Интересни игри и предизвикателства ще съпътстват неформалните уроци на открито.

Светла Илчева е носителят на наградата „Аргира Жечкова“

Децата ще пишат със собственоръчно направено мастило от шикалки с пера от птици върху кожа, ще научат тайни знаци и пароли, по които ще различават свои от чужди. Ще изпробват силите си, прескачайки купа сено, и още други безброй предизвикателства.

Гости на проявата ще бъда представители от Нова Загора и туристи-родолюбци от Габрово. Освен игрите, всички участници и гости ще могат да опитат топли сливенски милинки, или баници с различна плънка, или прочутите сливенски гювечи...